Filip Mangen Ingebrigtsen  vil bli best på både løping og miljø.

Grønn løper

Når målet er å bli best innen både løping og miljø, holder det ikke alltid å skynde seg langsomt.

18. sep 2020

- I løping er det jo bra at det går fort i svingen, men vi må nok få opp farten på miljøtiltakene også, sier friidrettsesset Filip Mangen Ingebrigtsen (27).

Klar, ferdig, kildesorter!

Han er europamester på 1500 meter og i terrengløp. Under VM i London i 2017, løp Filip fra de fleste og inn til bronsemedalje på 1500 meter. Han og brødrene er blitt rikskjendiser både gjennom prestasjonene på tartandekket og tv-serien Team Ingebrigtsen på NRK.

Hele karrieren er det innprentet i ham at vilje og evne til utvikling, gir fremgang. Det å strekke seg etter forbedringer er blitt en selvfølge.

Derfor er den reflekterte 27-åringen en viktig brikke i Norges Friidrettsforbunds (NFIF) satsing på å ta teten innen miljøbevissthet i idretten.

Filip kommer fra en stor familie, med et tilsvarende forbruk og mye avfall i omløp.

- Hjemme hos oss var mamma helt vill etter å få oss til å kildesortere. Så det river fortsatt i hjertet mitt om jeg er litt sløv på det området, smiler mellomdistanseløperen.

Filip Mangen Ingebrigtsen har vokst opp med en bevissthet på at utvikling gir resultater. Han tenker at hver enkelt av oss kan gjøre litt mer for et mer ryddig og renere nærmiljø. Foto: Benjamin A. Ward

Filip Mangen Ingebrigtsen har vokst opp med en bevissthet på at utvikling gir resultater. Han tenker at hver enkelt av oss kan gjøre litt mer for et mer ryddig og renere nærmiljø. Foto: Benjamin A. Ward

Må ta vare på naturen

Filip er nybakt far og flyttet til hovedstaden for tre år siden. Jevnlig gjennomfører han baneøkter på sin nye hjemmebane, Bislett stadion.

Det er historisk sus over treningsforholdene på arenaen som siden 1922 har huset alt fra OL og andre store mesterskap til å kunne skilte med nær 100 verdensrekorder. Med plass til 15.400 publikummere er også behovet for søppelkasser stort.

Sammenlignet med andre land ligger norsk idrett langt fremme innen kildesortering. Men det er rom for forbedringer.

- Mange arrangører her til lands er flinke. Vi ser mye rart på stevner utenlands. I Italia, for eksempel, har arrangørene fint lite oppmerksomhet på miljøvennlig avfallshåndtering. Søppelet flyter, sier Filip og rister oppgitt på hodet.

Han medgir at dette opptar ham mer nå som han er blitt far.

- Vi er på denne kloden i en begrenset tid. De som kommer etter oss, fortjener at vi tar vare på naturen. Om vi sørger for at stedene vi oppholder oss forblir like fine som før, vil det hjelpe mye.

Manglet kompetanse, hentet inn hjelp

Alle som løper, hopper og kaster er en del av norsk friidrett.

I 2019 deltok over 250.000 mennesker på ett eller flere gateløp i Norge. Friidrett er lite utstyrskrevende, men genererer likevel mye avfall som drikkebegre, startnumre, matrester, papir og plast. Friidrettsforbundet – med sine 80.000 medlemmer – har satt seg som mål å bli den ledende idretten innen miljø og bærekraft.

En drivkraft i satsingen er Steffen Aabel, prosjektleder for sponsorer og markedsarbeid i Friidrettsforbundet. Han så og hørte arrangørenes utfordringer, og innså at forbundet trengte ekstern hjelp.

- Vi ville gjøre det lettere for arrangører, klubber og utøvere å opptre miljøvennlig, men manglet kompetansen. Derfor kontaktet vi gjenvinningsaktøren Ragn-Sells. Som rådgiver og støttespiller har de allerede utgjort en stor forskjell, forteller Steffen.

Samarbeidet tok form i vinter. Anders Ellefsen, markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Ragn-Sells, så muligheten for et grønt samarbeid med et attraktivt sponsorobjekt.

- Friidrett er i vinden og har flere profiler på toppnivå. I forbundet traff vi folk med grønne hjertesaker og gode ideer. Det passet oss som hånd i hanske, sier Anders.

De er alle vant til å jobbe på lag for å vinne – både på og utenfor banen. Anders Ellefsen (til venstre) i Ragn-Sells innledet i vinter et tett og godt samarbeid med Steffen Aabel og Friidrettsforbundet. Filip er en spydspiss i den økte satsingen på miljø og bærekraft i idretten. Foto: Benjamin A. Ward

De er alle vant til å jobbe på lag for å vinne – både på og utenfor banen. Anders Ellefsen (til venstre) i Ragn-Sells innledet i vinter et tett og godt samarbeid med Steffen Aabel og Friidrettsforbundet. Filip er en spydspiss i den økte satsingen på miljø og bærekraft i idretten. Foto: Benjamin A. Ward

En vinn-vinn-situasjon

Han og Steffen snakkes daglig. Flere tiltak er allerede på plass i samarbeidet: En digital miljøhåndbok lanseres i disse dager, en landsdekkende ryddeuke er på trappene i høst og en rekke miljøambassadørløp skal arrangeres så snart smittesituasjonen tillater det.

- Målet er å fremme bedre holdninger og mer ryddige nær- og treningsmiljøer. Vi bidrar med utstyr og ekspertise innen miljøvennlig avfallshåndtering, og satser på at vi vinner både på og utenfor banen, sier Anders i Ragn-Sells.

Til tross for en lovende utvikling, er det mye som gjenstår for å bli best innen miljø.

- Det hjelper ikke med verdens beste løsninger dersom holdningene er dårlige og løsningene ikke er kjent for folk. Forbilder som Filip er derfor gull verdt som ambassadører for en grønnere tankegang, sier Steffen Aabel i Friidrettsforbundet.

FILIP MANGEN INGEBRIGTSEN

  • Alder - 27 år
  • Bor - Oslo
  • Yrke - Mellomdistanse- og terrengløper
  • Utvalgte meritter - Europamester på 1500 meter og i terrengløp (2018). Bronse på 1500 meter i VM (2017). Fire NM-gull som senior.
  • Aktuell - Miljøambassadør for Norges Friidrettsforbund og Ragn-Sells