Far og sønn med godt over 80 års erfaring i bransjen

Far og sønn med godt over 80 års erfaring i bransjen

Johnny på 70 år og Stian på 46 år, begge med etternavn Andresen, har samlet en lang erfaring fra avfallsbransjen. For det meste i Ragn-Sells. Til sammen har de jobbet over 80 år. Det er det ikke mange andre som kan skilte med. La oss hilse på dem og bli litt bedre kjent.

01. okt 2021

En traver med 50 år i Ragn-Sells

Faren Johnny Andresen som blir 71 år i februar, jobber fortsatt heltid som krokbilsjåfør for Ragn-Sells. For ham har jobben blitt en livsstil. Denne jobben har han hatt i hele 50 år. Johnny begynte i «forløperen» til Ragn-Sells, Østlandske Rengjøring AS i august 1971. Banken tok så over driften i cirka 2 år før Ragn-Sells kjøpte selskapet av DNB tidlig på 90-tallet.

De første 20 årene reparerte Johnny avfallsbiler og kjørte krokbil. Gjennom årene har han opplevd ganske mye som i dag nok kan omtales som spesielt, men heldigvis har ting blitt i mer ordnede former med årene.

- Det er ikke en mann på bruket her som har kranglet mer med tidligere administrerende direktør Bjørn Hoel enn meg, men savner han veldig for det, forteller Johnny.

Gjennom disse årene har Johnny opplevd mye:

- Når det kommer til søppel, tror jeg at jeg har opplevd det meste.

På fornavn med kundene

- Stort sett kjører jeg til faste store kunder. Vil egentlig ikke si det, men jeg er på fornavn med alle kundene, forteller han beskjedent.

Av faste kunder nevner han Ekornes, Onninen, Nokian, Møller og Møller Skade med flere. Han har hatt disse fast i mange år, kundene vil ikke ha noen andre.

- Jeg har en kunde som egentlig har en rammeavtale med Norsk Gjenvinning, men sjefen der vil kun bruke Ragn-Sells og meg. Dette trenger dere ikke skrive noe om altså, fortsetter han i all beskjedenhet.

Som far så sønn

Sønnen Stian Andresen på 46 år går i far sine fotspor, i hvert fall når det gjelder valg av arbeidsplass. Nå er Stian vaktmester på Ragn-Sells sitt hovedkontor. Tidligere har han også kjørt krokbil, vært kundekontakt mot store kunder og leflet med avsetning av råvarer.

Stian har «vokst opp» på anlegget på Skårer, allerede som 12-åring startet han med å male containere som sommerjobb:

- Jeg fikk 100 kroner per malte container. Husker godt min første lønning i desember 1987, jeg fikk utbetalt 18136 kroner som den gang var taket på frikortet. Måtte vente til fylte 13 år, som var i desember med å få utbetalt pengene, fordi jeg som 12-åring ikke hadde lov til å motta lønn.

Camping og hytteliv på privaten

Privat nyter familien tilværelsen med campinglivet, begge er veldig engasjert i Frognerstranda Camping, der har de hver sin campingvogn og i tillegg ei felles vogn til gjester som svipper innom. Begge omtaler seg som frivillige og svært engasjerte rundt campingen.

- Vi er frivillige og svært engasjerte rundt campingen kan du vel si. Når jeg ikke er på campingen eller på jobb liker jeg også å leke meg med gravemaskina, i den koser jeg meg, forteller Johnny.

- Ja det er sandkasseleking i stor skala, skyter sønn Stian humrende inn.

I tillegg har familien ei hytte i Stor-Elvdal, med hele 15 mål tomt til å boltre seg på, denne brukes for det meste vinterstid.

Stian fortsetter:

- Jeg har forresten akkurat fått meg en ny hobby. Jeg meldte meg på et golfkurs gjennom sponsoratet som Ragn-Sells har hos Hauger Golf, og er bitt av basillen. Jeg ser frem til å spille golf sammen med sønnen min i årene fremover. Han jobber forresten ikke i Ragn-Sells. Ikke ennå, forteller han leende.

To veteraner: - Jeg kjørte en nesten maken bil en gang i tiden, mimrer Johnny Andresen. Foto: Ragn-Sells

To veteraner: - Jeg kjørte en nesten maken bil en gang i tiden, mimrer Johnny Andresen. Foto: Ragn-Sells

Ragn-Sells patrioter

Vi spør far og sønn hva som er årsaken til at de har blitt i Ragn-Sells i så mange år:

- Vi har hatt det bra her. Det bor en god porsjon Ragn-Sells patriotisme i oss begge, svarer Johnny med et smil.

Stian fortsetter:

- Se hva som skjer med Ragn-Sells Havbruk på Vestlandet, det er jo helt fantastisk. Vi stiller med en ferdig løsning for å samle opp all driten fra oppdrettsanleggene. I tillegg, se på Ash2Salt, flygeaske som har vært et stort problem tidligere, kan nå benyttes til noe nyttig, helt utrolig. Ragn-Sells er langt fremme når det gjelder utvikling, det har vi grunn til å være stolte av, sier han entusiastisk, og understreker at det er dette som gjør det spennende å være i en bedrift som Ragn-Sells, det skjer noe hele tiden.

Fort i svingene i egne «kjørebaner»

Stian forteller videre at han noen ganger synes det går litt fort i svingene på anleggene våre:

- Vi kunne være tjent med å tenke oss om litt av og til før vi gasser på. Vi kan nok bli bedre på å se helheten utover egen avdeling, mange er veldig opptatt av egne gjøremål og kan ofte være i sin egen boble. Hvis alle blir litt flinkere til å se behovene til folk rundt seg, vil ting gå enda mer knirkefritt, mener han.

Mange spesielle opplevelser

Gutta har mange opplevelser, ikke alle egner seg på trykk får vi vite, så noen av historiene holder de for seg selv. Johnny sier at noe av det rareste han har gjort er å flytte garasjer ved hjelp av krokbil.

- Vi kjørte inn i garasjen, løftet den fra grunnen og kjørte de inn på anlegget. Dette var tidlig åttitall. Det hadde man ikke fått lov til i dag, humrer han.

Stian skyter ivrig inn en historie fra en gang han skulle hente en container i Oslo sentrum:

- Det var i Skippergata grytidlig om morgenen. Jeg var i gang med å nette containeren, plutselig begynte noen armer å veive i nettet. Det viste seg at det var en kar som hadde brukt containeren som soveplass. Det gikk bra heldigvis.

De har også en spesiell opplevelse sammen tidlig på 2000-tallet. Gutta hadde pyntet seg til julebord, fjonge med dress og det hele, så fikk de melding om at det brant i en komprimator for sikkerhetsmakulering hos Gjensidige. Gutta i dress, måtte dra av gårde og hente komprimatoren. Politi og brannvesen var på plass når de ankom, det var brann med kraftig røyutvikling i komprimatoren.

- Vi måtte til Strandveien på Lysaker for å få tømt denne på en trygg måte. Så det ble eskorte med både politi- og brannbil med blålys gjennom tett bytrafikk med en brennende 20m3 komprimator bak på krokbilen. Når den ble tømt, brant det så forferdelig at baklyktene på bilen nesten tok fyr, forteller Stian.

Gutta flyttet bilen kjapt, så det gikk heldigvis bra. Det ble dessverre så sent at de dro hjem etterpå, og gikk glipp av hele julebordet det året.

- Det viste seg i ettertid at noen «løkruller» hadde tømt et askebeger i sentralsuget som førte ned til denne komprimatoren, fortsetter han.

Som et gammelt ektepar

- Hvorfor kan vi ikke gjøre det slik vi gjorde før i tida sier fattern ofte. Det diskuterer vi en del. Han er litt "oldschool", jeg prøver å lære han at rammene har forandret seg litt de siste 50 årene, sier Stian og ler.

Jonny er blitt litt taus. Stian gir seg ikke:

- Fattern er mer detaljfokusert, mens jeg forsøker ofte å se helheten. Kjennes noen ganger ut som vi er et gammelt ektepar, det kan fort oppstå noen diskusjoner.

- Det gjør det, og det er ikke alltid du har rett Stian, repliserer Johnny.

Legende og far Johnny har dermed fått det siste ordet.

JOHNNY ANDRESEN

  • Alder - 70 år
  • Bor - Sørumsand
  • Stilling - Sjåfør krokbil
  • Aktuelt - 50 år i Ragn-Sells

STIAN ANDRESEN

  • Alder - 46 år
  • Bor - Årnes
  • Stilling - Vaktmester hovedkontor
  • Aktuelt - Over 30 år i Ragn-Sells