Simen Dokken (24) er lærlingen som ble leder i Ragn-Sells

Gjenvinneren

Simen Dokken (24) er lærlingen som ble leder i Ragn-Sells.

20. jan 2020

– Når jeg forteller folk om hva jeg jobber med, opplever jeg at de synes det er en viktig jobb, sier Simen Dokken.

Iført vernesko, hjelm, hørselvern og oransje arbeidsklær går han mellom høye hauger av dekk, bilvrak, planker, plast og flis på Ragn-Sells Borgeskogen i Stokke. Her er han formann, med ansvar for hva som kommer inn og skal ut av avfall, og sørge for at alle gjør jobben sin.

– Jeg er stolt over arbeidsplassen og jobben min, og synes den er både meningsfull og viktig, sier den unge lederen.

Fra lærling til leder

Det er sommeren 2013. Simen Dokken er 19 år, veldig skolelei og aner ikke hva han skal bli. Plutselig dukker det opp et tilbud fra et bemanningsbyrå om sommerjobb som hos gjenvinningsselskapet Ragn-Sells. Det ble også startskuddet for fagbrevutdannelsen som gjenvinningsoperatør – en utdannelse han ikke engang visste at fantes. Nå, fem år og en lærlingetid senere, har Simen Dokken kapret sin første lederstilling i samme selskap.

– Det er veldig kult at de etter så kort tid har gitt meg så mye tillit og ansvar – og rett og slett turt å satse på meg. Det er et bevis på at det lønner seg å jobbe hardt, målrettet og stå på, sier Dokken.

Omringet av kasser og containere fulle av elektronikk, ledninger, skjermer og PC-er går Dokken en inspeksjonsrunde for å kvalitetssikre sorteringen. Foto: Alexander Benjaminsen/DNX

Omringet av kasser og containere fulle av elektronikk, ledninger, skjermer og PC-er går Dokken en inspeksjonsrunde for å kvalitetssikre sorteringen. Foto: Alexander Benjaminsen/DNX

Vitne til bruk og kast

Omringet av kasser og containere fulle av elektronikk, ledninger, skjermer og PC-er går Dokken en inspeksjonsrunde for å kvalitetssikre sorteringen.

– Jeg lurer på hvorfor folk kaster så mye fint, som fortsatt fungerer og er i god stand? Er det bare fordi det har kommet noe kulere og nyere? Sier han engasjert og løfter opp en laptop som eksempel.

Før han begynte hos Ragn-Sells så han ikke på det å jobbe på «dynga» som et statusyrke. Nå har han snudd.

– Jeg synes det er veldig inspirerende å bidra til at fullt brukbare ressurser blir gjenbrukt og gjenvunnet. Det er også en stor bevissthet hos oss som jobber her at vi bidrar til den sirkulære økonomien som skal ta vare på jordens ressurser, sier han og går bort til EPS-avdelingen.

Her omformes innkommende EPS til komprimerte blokker, som igjen males opp hos produsenten og blir til nye produkter av EPS. Dette er en såkalt sekundær råvare.

– Vår innsats er med på å gjøre jorden til et litt bedre sted å leve fremover – det er godt å tenke på når man går hjem etter en hektisk arbeidsdag, sier Dokken.

Grønn glede

Simen hopper opp i hjullasteren. Skuffen fylles av ferdig sortert trevirke. Planker fra tidligere terrasser og pensjonerte paller mates inn i kvernen og kommer ut som flis.

– Dette blir hentet og brukt som energigjenvinning, sier han og løfter opp en neve nykvernet flis.

24-åringen trives selv ute i skog og mark – blant fjell og grønne skoger. Denne sommeren skal han gå Hardangervidda på langs. Alene.

– Friluftsinteressen gjør det ekstra viktig for meg å ta vare på naturen og miljøet. Det er kjipt hvis de naturopplevelsene ødelegges i fremtiden på grunn av søppel og forgiftning. Naturen trenger ikke oss – det er vi som trenger naturen, avslutter Simen Dokken.