Hvordan sortere julens avfall - guide for håndtering

Hvordan sortere julens avfall?

Her finner du en enkel oversikt som hjelper deg med å kildesortere julens avfall. Under feiringen oppstår flere typer avfall som ikke er like vanlige resten av året, for eksempel mengder av ulike typer julepapir.

07. des 2023

Det tradisjonelle glansede julepapiret inneholder for det meste leire og fargestoffer, og skal sorteres som restavfall fordi det ikke lar seg gjenvinne. Gråpapir med eller uten farge og mønster kan sorteres som papp og papir. Gavebånd skal sorteres som restavfall.

Høytid for batterier

Under høytiden tar vi frem mange blinkende og lysende duppedingser som trenger batterier, det er altså også høytid for brukte batterier. Absolutt alle batterier, uansett type, skal sorteres for seg selv når de er brukt opp eller ødelagte. Alle batterier er definert som farlig avfall. For å redusere faren for brann skal du tape over polene på småbatteriene før de legges i et syltetøyglass eller liknende.

Både gjenvinningsstasjoner og butikker har plikt til å ta imot batterier, uten å ta betalt for det. Leveringspunktet er lett synlig i butikken, ofte i nærheten av panteautomaten. Gjenvinningstasjoner tar imot alle typer batterier, mens butikkene tar imot de batteriene som de selv fører. Husk også å ta ut batterier fra elektriske og elektroniske apparater som skal kasseres.

Julens matrester blir til biogass

Desember er høytid for god mat og godt drikke, matrestene får nytt liv som biogass ved riktig sortering. Fett fra ribbe, pinnekjøtt, fårikål, lutefisk og liknende skal alltid sorteres som matavfall. Det skal ikke skylles ned i kjøkkenvask eller i toalettet. Når temperaturen synker stivner fettet og tetter rør og ledninger.

Et godt tips er å la fettet stå til det har stivnet, deretter kan du enkelt fjerne det fra gryten eller pannen med litt tørkepapir. Ferden går så videre til matavfallsposen sammen med annet matavfall.

Smult, frityr og andre oljer som ikke stivner på samme måte som fett skal helles på egnede flasker eller kanner og leveres til den lokale gjenvinningsstasjonen etter jul. Ved små mengder kan du helle fettet direkte i en matavfallspose som allerede har innhold, gjerne sammen med litt brukt tørkepapir eller noen brukte servietter som vil absorbere fettet.

Unngå toalett-snarveien

I toalettet skal kun tiss, bæsj og toalettpapir uansett årstid eller høytid. Fett, oljer og annet organisk avfall må sorteres sammen med matavfall, slik at det kan inngå i produksjon av biogass. Q-tips, bind, porsjonssnus o.l skal alltid i restavfallet, året rundt!

Smult, frityr og andre oljer som ikke stivner på samme måte som fett skal helles på egnede flasker eller kanner og leveres til den lokale gjenvinningsstasjonen etter jul. Det må IKKE helles i toalettet.

Smult, frityr og andre oljer som ikke stivner på samme måte som fett skal helles på egnede flasker eller kanner og leveres til den lokale gjenvinningsstasjonen etter jul. Det må IKKE helles i toalettet.

Fyrverkeri og stjerneskudd

Brukt fyrverkeri, stjerneskudd o.l som har detonert kan sorteres som restavfall. Ubrukt eller udetonert fyrverkeri må ikke kastes i restavfallet, og kan heller ikke leveres til den lokale gjenvinningsstasjonen.

Det ubrukte og udetonerte fyrverkeriet skal leveres tilbake til den butikken hvor det er kjøpt, så må butikken levere det videre til importøren. Det kan være at forhandleren som solgte fyrverkeriet på utsiden av butikken har pakket sammen, men butikken er fortsatt ansvarlig for å ta imot dette.

Les mer om forhandler av fyrverkeri sine plikter på dsb.no

Brukt fyrverkeri, stjerneskudd o.l som har detonert kan sorteres som restavfall. Udetonert fyrverkeri må IKKE kastes i restavfallet, og kan heller ikke leveres til den lokale gjenvinningsstasjonen.

Brukt fyrverkeri, stjerneskudd o.l som har detonert kan sorteres som restavfall. Udetonert fyrverkeri må IKKE kastes i restavfallet, og kan heller ikke leveres til den lokale gjenvinningsstasjonen.

Juleavfall fra A til Å

Her har vi laget en liten smørbrødliste i alfabetisk rekkefølge med vanlige typer avfall som dukker opp i forbindelse med høytiden, og hva du skal gjøre med de ulike typene.

Aske avkjøles i minst 12 timer i askebøtte eller i peisen. Tøm den i en plastpose, knyt dobbel knute og kast i restavfallet.

Batterier er farlig avfall og legges for seg selv i en boks. Disse leveres på den lokale gjenvinningsstasjonen eller til en butikk som selger batterier. Sett alltid en tapebit på polene for ekstra brannforebygging.

Fyrverkeri som har detonert kan sorteres som restavfall. Udetonert fyrverkeri må ikke kastes i restavfallet, og kan heller ikke leveres til den lokale gjenvinningsstasjonen.

Glanset gavepapir og gavebånd skal sorteres som restavfall. Prøv å unngå glanset gavepapir, for det kan ikke gjenvinnes og må av den grunn sorteres som restavfall. Har du store mengder kan du samle opp i transparente avfallssekker som kan leveres på den lokale gjenvinningsstasjonen, mange gjenvinningsstasjoner tar imot gavepapir gratis etter jul.

Glass og metallemballasje som hermetikkbokser, vinflasker, syltetøyglass, øl- og brusflasker av glass leveres til nærmeste returpunkt for glass- og metallemballasje, eller i egen avfallsbeholder for de som har det.

Gråpapir med eller uten farge og mønster (kraftpapir, resirkulert papir, naturpapir) sorteres sammen med papir og papp. Dette er den typen gavepapir som ikke er glanset og fremstår som vanlig gråpapir.

Julekuler av plast og glass kastes i restavfallet.

Juletrær er hageavfall og leveres gratis til de fleste gjenvinningsstasjoner. En del lokale idrettslag og organisasjoner organiserer også innsamling av brukte juletrær etter nyttår.

Juletrær av plast som er ødelagte skal leveres til en gjenvinningsstasjon. De kan også kastes i innleid container for blandet avfall dersom de ikke har integrert belysning. Kan ikke kastes i ordinært restavfall for husholdninger.

Listen fortsetter nedenfor bildet.

Juletrær er hageavfall og leveres gratis på mange gjenvinningsstasjoner. En del lokale idrettslag og organisasjoner organiserer også innsamling av brukte juletrær etter nyttår.

Juletrær er hageavfall og leveres gratis på mange gjenvinningsstasjoner. En del lokale idrettslag og organisasjoner organiserer også innsamling av brukte juletrær etter nyttår.

Kakerester som har falt i gulvet eller av en grunn ikke kan spises sorteres som matavfall.

Lyslenker, LED-stearinlys o.l er elektronisk avfall og skal leveres til utsalgssted eller den lokale gjenvinningsstasjonen. Gratis levering!

Lyspærer skal ikke kastes i restavfallet. De skal leveres tilbake til butikk, eller leveres til den lokale gjenvinningsstasjonen.

Matfett må sorteres som matavfall, la fettet stivne før du putter det i matavfallsposen.

Matrester og dårlig frukt sorteres som vanlig i matavfall, husk å fjerne eventuell emballasje fra maten før den legges i matavfallsposen. Det skal kun sorteres organisk avfall i matavfallet. Plastemballasje fra mat sorteres i egen pose eller beholder for plast i mange kommuner. I visse kommuner sorteres plastemballasjen i restavfallet, og sorteres ut ved hjelp av avanserte sorteringsanlegg. Kjøp ikke mer enn du klarer å spise opp.

Merkelapper og julekort av papir og papp kastes i beholder eller container for papp, papir og kartong.

Pappesker klemmes flate og legges i beholder eller container for papp, papir og kartong. Har du store mengder kan det også leveres til den lokale gjenvinningsstasjonen gratis.

Smult, frityr og andre oljer må sorteres for seg selv i egnede flasker eller kanner

Snø- og glitterspray leveres til mottak for farlig avfall på den lokale gjenvinningsstasjonen, eller til miljøbilen dersom din kommune har en slik ordning.

Stearinlysstumper kastes i restavfallet eller leveres til den lokale gjenvinningsstasjonen for ombruk.

Telyskopper av plast kastes i restavfallet.

Telyskopper av metall leveres til nærmeste returpunkt for glass- og metallemballasje, eller i egen avfallsbeholder for de som har det.

Vedsekker/juletrenett leveres aller helst til en gjenvinningsstasjon. Dette snurrer og kveiler seg fast i sorteringsanleggene og skaper driftsstans. Det er også mulig å klippe opp nettet og legge det i restavfallet.

Relevante artikler