1. Økt matproduksjon er avgjørende
Verdens befolkning ventes å nå 10 milliarder innen 2050. For å sikre mat til alle må produksjonen økes betydelig – men dette kan ikke skje gjennom økt fiske i havet eller utvidelse av jordbruksarealer, som i stadig større grad blir mangelvare.
Løsningen ligger i bærekraftig akvakultur. Norge bør gå foran og vise hvordan vi kan doble matproduksjonen gjennom oppdrett, på en måte som er både ansvarlig og fremtidsrettet.
2. Strengere krav til utslipp fra industri og renseanlegg
Med økende temperaturer og økt press på vannressurser, blir det stadig viktigere å begrense utslipp av næringsstoffer som nitrogen og fosfor til vann.
De største utslippene i dag kommer fra jordbruk og avløpsvann. Selv om det er utfordrende å redusere utslipp fra jordbruket raskt, kan industrien og avløpssektoren gå foran. Derfor trengs det obligatoriske krav til oppsamling og behandling av slam, med fokus på fjerning av nitrogen og fosfor.
3. Fosfor må tilbake til matproduksjonen
Fosfor er en ikke-fornybar ressurs og helt avgjørende for verdens matproduksjon. Tilgangen er i ferd med å bli en geopolitisk risikofaktor – innen 2100 kan verden være avhengig av én enkelt gruve i Marokko.
Vi må stille krav til at fosfor resirkuleres og går tilbake til matproduksjon. Canada er et godt eksempel på denne problemstillingen: Landet er avhengig av én gruve i Florida, og jobber nå for å bli selvforsynt. Her kan norske løsninger gjøre en forskjell.
Ragn-Sells planlegger å eksportere resirkulert fosfor fra sine fabrikker til blant annet Canada. Der tillater regelverket bruk basert på kvalitet, i motsetning til dagens praksis i EU som legger vekt på opprinnelse.
Dersom fosfor får verdi ut fra kvalitet og nytteverdi, kan dette være med på å finansiere en helt ny, sirkulær verdikjede.