Oppdatert informasjon vedrørende brannen på Skjerkøya

Oppdatert informasjon vedrørende brannen på Skjerkøya

Tirsdag den 19. november rundt klokken 20.30 brøt det ut brann ved vårt dekkanlegg på Skjerkøya i Bamble kommune. Dette utviklet seg til en storbrann. Alle våre ansatte ble raskt gjort rede for, og ingen ble skadet. Det er vi svært glade for. Her følger oppdatert informasjon rundt situasjonen.

04. des 2024

Representanter fra Ragn-Sells sin ledelse har vært på plass siden vi ble varslet om brannen. Dette for å ivareta ansatte og for å støtte nødetatene i deres arbeid.

Ny fase i arbeidet

Vi er nå i oppryddingsfasen, der vi skal sørge for å både hindre og fjerne så mye utslipp fra brannen som mulig. Det jobbes nå med løsninger for å håndtere avfallet etter brannen. Både det som er i flytende og i fast form. Vi kartlegger og overvåker med de beste tilgjengelige metoder for å få det hele bildet. Prøver er tatt for analyse, og vi vil gjøre alt i vår makt for å få sjø og land så friskmeldt som mulig. Oppryddingsarbeidet er iverksatt med full kraft.

Hva er gjennomført så langt

I forbindelse med brannen krevde brannvesenet at delvis brente og slukkede dekk måtte fraktes ut av området for å gjennomføre videre slukking. Disse dekkene ble fraktet til avfallsanlegget i Bjorstaddalen, hvor de nå ligger til mellomlagring.

Driftsdirektør Rune Stensli i Ragn-Sells forteller at det ble fraktet cirka 2000 delvis brente dekk til Bjorstaddalen. Stensli har vært på stedet under hele brannen og etter.

- Vi måtte gjøre dette for å frigjøre plass da det brant som mest. Dette handlet altså om å bli kvitt en del dekk fra tomta. Det er mulig vi frakter disse dekkene tilbake igjen, eller at vi går for en annen løsning. Dette og mange andre ting jobber vi intenst med nå, sier Stensli.

På branntomta er vi nå i full gang med oppryddingen, med mål om å både hindre og fjerne så mye utslipp fra brannen som mulig.

- Vi har lagt ut lenser og siltgardiner i sjøen, som ligger 600 meter utenfor kaia på tvers utenfor for Ragn-Sells Dekkgjenvinning AS sitt område. Vi har startet opp et vannrenseanlegg som er svært effektivt. Dette anlegget skal rense alt vannet innenfor siltgardinene, deretter slippes vannet ut i sjøen igjen, forteller Stensli.

Dette vannrenseanlegget kan rense hundre kubikk vann i timen. Og det skal stå og gå så lenge det er behov for det, tilføyer han.

Det er satt inn sugebiler som renser vannoverflaten for forurensning.

- Dette har vi holdt på med en stund og det har hatt god effekt. Vi har fått opp en god del rester av brente dekk, sier Stensli.

Mulig brannårsak

Politiet har sagt at de tror brannen startet i kvernen som sto i nærheten av dekkhaugen. Nå har vi fokus på opprydding. Politiets etterforskning går langs to spor. Ordinær etterforskning av brannårsak, samt miljøsporet som har til hensikt å finne ut av om det har skjedd noen form for miljøkriminalitet.

Stor takk til alle involverte

Vi vil igjen benytte anledningen til å takke alle som har vært involvert i arbeidet med å slukke brannen. Dere skal vite at vi er dypt takknemlige for all den hjelp vi har fått i denne situasjonen, både fra ansatte, våre kollegaer i bransjen, offentlige instanser og frivillige.