Ragn-Sells satser stort på ressursgjenvinning fra flygeaske i Sverige
Ragn-Sells AB investerer 600 millioner svenske kroner i et nytt anlegg for behandling av flygeaske fra avfallsforbrenning, med sin patenterte teknologi Ash2Salt. Byggestart er planlagt til april 2020, og byggeprosessen beregnes å ta cirka 2 år. Initiativet er et av de største noensinne innen resirkulering og materialgjenvinning i Sverige.
21. feb 2020– Mange kommuner får varme og strøm ved å brenne avfall, men den giftige flygeasken som oppstår er et stort problem. I fremtiden vil vi tilby en sirkulær løsning som utnytter verdifulle ressurser i asken, samtidig som miljøgiftene fjernes fra kretsløpet, sier Lars Lindén, administrerende direktør i Ragn-Sells AB.
Vil få stor kapasitet
Bare i Sverige produseres 300.000 tonn flygeaske hvert år når syv millioner tonn avfall energigjenvinnes for å gi fjernvarme og elektrisitet. Asken inneholder verdifulle ressurser som kalium, et viktig næringsstoff for mineralgjødsel.
I dag sender svenske kommuner cirka 150.000 tonn flygeaske i året til Norge, hvor det deponeres i et lukket kalksteinsbrudd på Langøya i Oslofjorden. Det betyr at de verdifulle stoffene i asken ikke utnyttes og går til spille. Det antas også at Langøya-bruddet i løpet av få år vil bli fylt og stengt.
Med Ash2Salt, et verdenspatent produsert av Ragn-Sells sitt innovasjonsselskap EasyMining, kan de verdifulle stoffene i asken i stedet dras nytte av.
– Dette satsningsområdet er en av de største investeringene som er gjort vedrørende resirkulering og materialgjenvinning i Sverige. Innen tre år har vi kapasitet til å håndtere halvparten av all flygeaske fra avfall som energigjenvinnes i Sverige, sier Mikael Hedström, administrerende direktør i Ragn-Sells Treatment & Detox.
Trekker ut tre salter
Ash2Salt-teknologien trekker ut tre salter som kan selges på råvaremarkedet: kaliumklorid, natriumklorid og kalsiumklorid.
Kaliumklorid er et viktig plantenæringsstoff som er viktig i gjødselproduksjon. Natriumklorid, eller vanlig saltvann, er et viktig råstoff for mange kjemiske næringer, og kalsiumklorid kan for eksempel brukes til glid- og støvkontroll på veier.
- Sverige bør ikke sende flygeaske, som er full av både verdifulle råvarer og miljøtoksiner, til gruvehull i utlandet. Vår løsning gjør det mulig for svenske energiprodusenter å få asken håndtert i Sverige, på en måte som både utnytter en rekke ressurser og fjerner giftstoffene, fortsetter Mikael Hedström.
Det nye anlegget bygges ved Ragn-Sells sitt anlegg på Högbytorp i Bro utenfor Stockholm. Byggestart er planlagt til midten av april, og byggetiden er anslått til om lag to år.