
Telenor sitt gamle kobbernett får nytt liv
Fiber og mobile løsninger skal ta over for Telenor sitt gamle kobbernett. Ragn-Sells Miljøsanering er en av tre aktører som bidrar til dette. Oppdraget er å tømme, rive og sanere gamle rom eller bygg. Utstyret skal så få nytt liv.
- Vi er allerede godt i gang, og vi er nå på runde to. Våren 2020 skal vi sanere over 3000 stolper og 450 skap. De områdene vi har blitt tildelt er Vestland fylke og tidligere Buskerud, nå Viken fylkeskommune. I runde en som nå er avsluttet fikk vi tildelt Møre og Romsdal, sier Anna Vårheim, prosjektleder i Ragn-Sells Miljøsanering.
Gamle bygg skal tømmes og rives helt eller delvis. Telenoreide stolper, skap, kabler, ledninger, koblingsskap og master/reflektorer i alle landets kommuner skal fysisk saneres.
Mye kan brukes på nytt
Det 110 år gamle kobbernettet var i sin tid supermoderne utstyr, dog var det analogt. Dette skal nå digitaliseres. Mange av de gamle objektene befinner seg i privatboliger, offentlige bygg og som en del av det gamle totalforsvaret. Alt det gode gamle, erstattes i disse dager av fiber og mobile løsninger.
- Vi sørger for at alle stolper, skap, telekiosker og liknende blir fjernet og sørger for at materialene blir gjenbrukt. Det tekniske utstyret som fortsatt er brukbart returneres til Telenor for ombruk. I tillegg vil lokalt næringsliv benytte seg av materialer som fortsatt har god kvalitet. Farlig avfall som ikke skal videre i et kretsløp sikres og viderebehandles på en forsvarlig måte, fortsetter Anna Vårheim.
Saken fortsetter under bildet.
På enkelte lokasjoner finnes verken vei eller annen vegetasjon og det finnes ikke andre muligheter enn å klatre. Her benyttes gjerne helikopter for å frakte stolpene til vei. Foto: Ragn-Sells
Gammelt koordinatsystem og frodig natur
- Det gamle koordinatsystemet er ikke like nøyaktig som dagens GPS system. Det betyr at vi har litt av et detektivarbeid når vi skal finne frem til objektene som skal fjernes. Det kan være avvik på flere hundre meter, bygningene som er tegnet opp står ikke der de skal på kartet. Gutta våre er flinke til å se løsninger, så det ordner seg gjerne etter hvert, sier Vårheim.
Utstyret som skal fjernes befinner seg på fjell, nede i frodige daler og på små tettsteder. Det gjør ikke lenger noen nytte der det står, og naturen er tjent med at det blir fjernet.
- Det er en vinn-vinn situasjon, vi fjerner det utdaterte utstyret fra naturen, slik kan det kan få et nytt liv. Vi har også fått se den vakre naturen i både høst- og vinterdrakt, fremover vil vi se den i vårdrakt. Arbeidene i runde to skal avsluttes sommeren 2020. Det føles godt å kunne bidra til å rydde opp i disse omgivelsene, avslutter Vårheim.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Tilgrodde stolper – Noen av stolpene har stått siden 1920, grenvekster har mange steder tatt seg til rette. Foto: Ragn-Sells
Vanlige avfallstyper i prosjektet
De vanligste avfallstypene som håndteres i dette prosjektet er kobberkabel, EE-avfall, skrapmetall, kreosotimpregnert trevirke, CCA-impregnert trevirke, og noe asbest.