Vekten av sirkulære metaller

Vekten av sirkulære metaller

Metaller spiller en sentral rolle i vår moderne verden, for både bygninger, kjøretøy, elektronikk, medisinsk utstyr og mye annet. Men, vi står overfor en stor utfordring når det gjelder å møte fremtidens etterspørsel. Ved å sette søkelys på gjenvinning kan vi bevare viktige naturressurser og fremme en bærekraftig fremtid.

10. des 2024

Metaller har alltid hatt stor betydning for menneskets utvikling. Allerede rundt 1800 f.Kr. begynte nordiske land å importere kobber og tinn for å lage våpen og verktøy. Under den industrielle revolusjonen ble nordisk jern og stål brukt for å bygge jernbaner, broer og bygninger over hele verden.

Økt etterspørsel

I dag brukes metaller i alt fra skyskrapere og biler til smarttelefoner, ledninger og medisinsk utstyr. Behovet er økende. Spesielt gjelder dette kritiske metaller som er avgjørende for å akselerere den grønne omstillingen.

Elbiler, vindkraftverk og solcellepaneler krever blant annet store mengder litium, kobolt og sjeldne jordartsmetaller. Med dagens tilførsel vil vi i 2030 bare ha halvparten av det litium og kobolt som vi trenger, samt 80 prosent av det kobber som er nødvendig.*

*Kilde: International Energy Agency (IEA), "The Role of Critical Minerals in Clean Energy Transitions," 2021

Gruvedrift – en stor miljøutfordring

Hvordan skal vi da skaffe metallene? Historisk sett har vi alltid vendt oss mot gruvedrift, som er en kompleks og ressurskrevende prosess. Malm brytes, knuses og males før selve metallet utvinnes. Dette krever store mengder energi og vann, og etterlater avfall som slagg, forurensninger og CO2-utslipp.

Bygging av nye gruver krever også store landområder, noe som truer dyre- og planteliv. I tillegg kan lokalsamfunn rammes av luft- og vannforurensning. Prosessen fører ofte til sosiale og geopolitiske konflikter. Dessuten er jordens ressurser ikke av uendelige mengder.

Slik møter vi behovet

For å dekke verdens etterspørsel etter metaller og for å klare den grønne omstillingen, må vi øke gjenvinningsgraden. Ved å utvinne råvarer fra materialer som allerede er produsert, kan vi øke tilførselen av metaller og samtidig spare jordens ressurser.

Kobber benyttes blant annet i VVS-systemer. (Foto: Ragn-Sells)

Med dagens tilførsel vil vi i 2030 bare ha 80 prosent av det kobber som er nødvendig. (Foto: Ragn-Sells)

Fem punkter for å øke gjenvinningen av metaller

Utnytte avfallsdeponier: Ved å gjenvinne metaller fra avfallsdeponier kan vi bruke ressursene som allerede finnes og med dette redusere behovet for ny gruvedrift. 

Benytte glemte ressurser: Bare i en by som for eksempel Drammen finnes det anslagsvis mellom 400 og 500 tonn kobber i elektriske kabler som er koblet fra og forlatt i bakken. Hvis vi antar samme mengde i flere byer, kan det være rundt 2 millioner tonn kobber bare i EU.* Kobber er dessuten en av de mest gjenvinnbare metallene.

Bevisst produktdesign: Vi må stille høyere krav til at produkter designes for å kunne gjenvinnes. For eksempel kan materialer som er enkle å separere brukes, unødvendig emballasje unngås og komponenter merkes tydelig. Vi må også ta farvel til blinkende leker med innebygde batterier og andre «unødvendige» produkter.

Ansvarlig forbruk: Som forbrukere kan vi bidra ved å sortere husholdningsavfall, gjenvinne elektroniske apparater og velge produkter designet for gjenvinning. Gjennom bevisste valg kan vi påvirke markedet og fremme mer bærekraftige produkter.

Forskning og innovasjon: I Ragn-Sells er vi eksperter på innsamling og rådgivning, vi arbeider også kontinuerlig med å utforske fremtidens metallgjenvinning. Vi samarbeider med forskningsinstitutter, utvikler metoder og investerer i ny teknologi, noe som for eksempel har gjort det mulig for oss å utvinne metaller fra flyge- og bunnaske.

*Kilde: International Energy Agency (IEA), "The Role of Critical Minerals in Clean Energy Transitions," 2021

Fakta om viktige metaller

  • Aluminium (Al): Brukes i transport, bygninger, emballasje og elektronikk
  • Gull (Au): Brukes i elektronikk og smykker
  • Jern (Fe): Brukes i stålproduksjon, byggeindustrien og bilindustrien
  • Kobber (Cu): Brukes i elektriske ledninger, VVS-systemer, elektronikk og fornybar energi
  • Kobolt (Co): Viktig i litiumionbatterier for elbiler og elektronikk
  • Litium (Li): Nøkkelkomponent i batterier for elbiler og energilagring
  • Nikkel (Ni): Brukes i rustfritt stål og batterier for elbiler
  • Sink (Zn): Brukes til korrosjonsbeskyttelse og i batterier
  • Sølv (Ag): Viktig for elektronikk, solceller og medisinsk utstyr
  • Sjeldne jordartsmetaller: Nødvendige for magneter i elbiler og vindkraftverk

Relevante artikler