Et reisebrev fra Skjernøya
Vi er en vennegjeng som enten er bosatt eller har forbindelse til Skjernøya, en av Norge sine sørligste bebodde øyer.
05. sep 2018Denne våren bestemte vi oss for å støtte Hold Norge Rent, som handler om å samle plast fra havet, og å samle seg i fjordene på Norge sin kyst. Vi valgte å ta for oss Sandøy som er de sørligste øyene og er en del av naturreservatet i området.
3. august 2018 var vi tolv personer som kjørte båtene våre ut til Sandøy. Vi hadde gjort en rekognosering i forkant, og lagt merke til fire små viker hvor vi visste at det var mye avfall. Vinden og strømninger i sjøen gjør at avfallet ofte havner på samme steder. En av de nevnte vikene er den gamle Kaparbukten, som var skjulested for pirater på 1600 og 1700 tallet. Her lå de i bakhold for handelsskipene som kom seilende forbi.
Se og les resten av historien i bilder og kommentarer nedover siden.
Området som ble ryddet har tilknytning til Sandøy, sirkelen på kartet viser eksakt posisjon.
Innenfor et område på cirka 10m2 samlet vi 1m3 plast. Å plukke det som er på overflaten er enkelt, utfordringen er at det var et 50 centimeter dypt lag av plast og organisk materiale som har blandet seg gjennom årene. I de nedre lagene var plasten brutt ned, så det var veldig problematisk å håndtere den. Her burde man helst ha brukt en stor sugebil.
Store gjenstander er enkle å plukke, men ikke det som er smått. Haugevis av nylongarn og tau, og plastkorker i store mengder.
Noen som savner noe fra smurfegenerasjonen?
Her begynner det å bli bra!
Nylontråd og trosser blandet med masser fra fjæra.
På tide med en etterlengtet lunsj, hvor det store samtaleemnet var hvilke utfordringer vi alle har med miljøet. Fordi vi alle har et nært forhold til havet, handlet mye av snakket om dette og hva vi kan gjøre for å bli bedre.
En ekte flaskepost ble funnet, og det var stor spenning under lunsjen da vi åpnet den. Det var 15 tyske skolebarn som seilte på et dansk skoleskip på vei til Tyskland som hadde kastet den i vannet utenfor Gøteborg, 10 dager før vi fant den. De var nysgjerrige på hvor den ble funnet, så vi har sendt de melding om skjebnen til flasken. En refleksjon er hvor raskt flasken har flyttet seg fra Gøteborg til Norge sin sydspiss, og at grensene ikke stopper forsøplingen. Vi må alle ta dette som et felles ansvar.
Vi fant også to fossiler, sannsynligvis fra spekkhugger(e).
På tide å laste båtene med fulle Smartbag`er fra Ragn-Sells, før hjemreise.
Resultatet etter dagen var ti Smartbag`er fulle av plast. Her venter de på transport til gjenvinningsstasjonen i Mandal.
Med vennlig hilsen Norgesferierende
Erik Wastesson, Ragn-Sells AB
Skjernøy, 3. august 2018