Det er ikke uvanlig at folk begynner å gråte
Titusenvis var ute og ryddet den norske kystlinjen for plast og annet avfall under årets strandryddeuke 30. april til 6. mai. Mange fikk sjokk da de så omfanget av forsøplingen.
04. sep 2018- Vegetasjonen har begynt å vokse oppå søppelet. Derfor er det først når vi begynner å rydde at vi ser hvor ille det faktisk er, sier Christine Molvik, rådgiver innen avfallshåndtering i Ragn-Sells Bergen.
Endeløse mengder med plast og søppel gjør inntrykk på deltagerne.
- Det verste er å finne kadaver etter dyr som har sittet fast i taurester. Det er ikke uvanlig at førstegangsryddere begynner å gråte, sier hun.
18 frivillige - 3 tonn søppel
Ragn-Sells samarbeider med strandryddearrangør Hold Norge Rent og sørger for at alt avfall kan leveres gratis hos bedriftens gjenvinningsstasjoner. Da den nasjonale Strandryddedagen gikk av stabelen 5. mai, var Christine Molvik som vanlig på plass:
- I år var jeg med MS «Miljødronningen», Miljøvernforbundets eget skip. Vi var 18 frivillige som dro ut til en liten holme utenfor Bergen. Entusiasmen trumfet bergensværet og vi klarte å plukke over tre tonn plast og søppel før vi ga oss for dagen.
Strandryddedagen markerte i år avslutningen på strandryddeuka, og skapte engasjement landet rundt. Totalt deltok over 90 000 mennesker på det som er landets største kollektive ryddedugnad.
Christine Molvik ved Ragn-Sells avdeling Bergen er primus motor for strandrydding i regionen.
Må rydde året rundt
Ragn-Sells er den første bedriften i Norge som er sertifisert på samfunnsansvar. Bedriftens viktige oppgave er å ta vare på ressursene i avfallet.
- For å klare det er vi jo først og fremst avhengige av at avfall ikke havner på avveie. Derfor er vi ute og rydder året rundt. Vi er innom skoler, stiller med utstyr og containere til ryddeaksjoner, og tar oss av avfallssorteringen, forklarer Molvik.
- Mye av avfallet er så gammelt at det ikke kan materialgjenvinnes, men det kan fortsatt produsere energi og fjernvarme. Plast kan gjenvinnes og brukes på nytt og på nytt. Husk at åtte plastflasker er nok til å lage en fotballdrakt, avslutter Christine Molvik.