Ragn-Sells og Hold Norge Rent samarbeider om å rydde naturen og havet.

Ryddeoppdraget

Det er så enkelt å bare la det ligge. Heldigvis tar noen tak i problemet.

03. aug 2020

 Ropet fra naturen har vært hørbart en stund. Fra havet, strendene, skogsstiene, fjellene og parkene. Forsøpling som miljøproblem brer om seg i både by og bygd. Søppelet bokstavelig talt flyter rundt oss.

En rekke aktører og ildsjeler jobber intenst for å rydde opp. De vil gjerne ha hver enkelt av oss med på det viktige oppdraget.

– Jeg visste ikke at det var så mye forsøpling før jeg begynte i denne jobben, sier Ingrid Zimmermann, informasjonskonsulent i Hold Norge Rent.

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt

Den unge statsviteren er prosjektleder for kampanjen #likefinsomfør, en ny nasjonal dugnad mot forsøpling av naturen og havet.

I kjølvannet av at folk er mer på tur og i større grad bruker nærmiljøet denne sommeren, mottar hun og kollegene et økende antall meldinger om forsøpling, fra hele landet. Det bekymrer.

– Hvis alle kunne etterlate seg naturen like fin som før, ville det hjelpe veldig mye. Vi ønsker å vise hvor vakker naturen er, og hvor stygg den blir om vi ikke bryr oss, sier Ingrid, og legger til:

– Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt.

Trenger hjelp til å håndtere avfallet

Lise Gulbransen, daglig leder i Hold Norge Rent, har siden hun begynte i organisasjonen i 2015, økt staben fra to til ni årsverk. Oppgavene er mange, både nasjonalt og internasjonalt.

Fra 5.– 20. september i år går den viktige Strandryddeuka av stabelen over hele Norge. Som alltid er organisasjonen avhengig av gode samarbeidspartnere for å lykkes. Noen må blant annet hente alt søppelet.

– Når man mobiliserer til ryddedugnad, må løsninger for å håndtere avfallet på plass. Det blir ofte store mengder, noe som ikke kan overlates til de frivillige. Her kommer Ragn-Sells inn i bildet og er til uvurderlig god hjelp, sier Lise.

Ragn-Sells stiller med lokale ressurser, containere, transport og mottak. De bidrar også til spesialoperasjoner, som dykking og rydding på havbunnen.

Omtanke for miljøet lønner seg

Bente Sørum, sjef for marked, spons og kundekommunikasjon i Ragn-Sells, jobber godt med Lise og gjeng hennes i Hold Norge Rent. Samarbeidet har bare blitt sterkere og sterkere med årene.

– Det er mye takket være Lises profesjonalitet og engasjement, og spesielt vår egen ildsjel Margret Einarsdottir i Haugesund. Vi er et familieeiet konsern og får spillerom til å gjøre de gode tingene. På den måten kan vi bidra til renere natur og et bedre klima, slår hun fast.

I Ragn-Sells jobber det flere ildsjeler som brenner for miljøet. Bedriften er opptatt av å engasjere både ansatte og kunder i miljøsaken.

– Vi ønsker å være et levende bevis på at omtanke for miljøet lønner seg – på alle måter. Ved våre avdelinger i Moss, Bergen og Haugesund har vi dedikerte medarbeidere med et hjerte som virkelig banker for samarbeidet.

Bedre holdninger i sikte

Selv om forsøpling er et økende problem, kan positive trekk skimtes.

– Folk har bedre forståelse for sortering av spesialavfall som maling, dekk og elektronikk. Bevisstheten omkring rydding, resirkulering og gjenbruk virker dessuten særlig sterk hos den yngre generasjonen. De går foran og påvirker foreldre, familie og venner, sier Bente.

Også i Hold Norge Rent ser de at arbeidet nytter.

– Frivillige som har stått på og ryddet i samme område i en årrekke, ser at det hjelper, sier Lise.

Håpet er også å få med så mange som mulig på ryddedugnad.

– Når folk deltar i ryddeaksjoner, blir de ofte overrasket over hvor mye søppel som er på avveie i naturen. De blir da mer bevisste på egen adferd, avslutter hun.

Relevante artikler