For å kunne nå målet vårt om å guide deg trygt gjennom vårryddingen har vi utformet 10 vårryddevettregler til inspirasjon.
#1. Planlegg i god tid og meld fra om hvor og når dugnaden finner sted, heng opp plakater og send ut informasjon. Vår ferdigproduserte sorteringsplakat kan skrives ut og benyttes.
#2. Bruk kart og kompass, det vil si ei liste med gjøremål i prioritert rekkefølge som kan sjekkes av underveis. Husk tusj!
#3. Ta hensyn til typer avfall, slik at sorteringen blir så bra som mulig. God merking av beholdere og containere sørger for at ingen går seg vill, skilter kan lastes ned i vår guide for kildesortering.
#4. Se opp for elektronisk avfall samt farlig avfall. Alle typer batterier, maling, spraybokser, impregnert trevirke, kjemikalier og liknende skal sorteres for seg selv. Slikt avfall kan leveres gratis på gjenvinningsstasjonen. Elektronisk avfall, småbatterier og lysstoffrør kan også leveres gratis på butikker som forhandler dette.
#5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre. Bestill containere, beholdere for farlig avfall, løsning for elektronisk avfall, SmartBag avfallssekker o.l i god tid. Bor du ved sjøen, arranger gjerne en ekstra dugnad i fjæra, husk å ta med en håv!
#6. Se an terrenget, er det for trangt for en container finnes det mange andre gode løsninger som beholdere, SmartBag avfallssekker og ryddekveld med komprimatorbil.
#7. Vær forberedt på skitne hender og klær, samt all slags vær. Dropp finstasen og husk arbeidshansker til ryddelaget.
#8. Ta trygge veivalg, har du bare litt avfall kan du spleise på container med naboen. Gjør tunge løft sammen, løft med beina!
#9. Det er aldri for sent å snu, spar penger i nabolaget ved å oppfordre til gjenbruk istedenfor å kaste. Lag en stasjon for bytting hvor folk kan dele klær, møbler og annet med hverandre. Gjenbrukt er velbrukt!
#10. Det er ingen skam å prioritere pauser, det er viktig med pauser og noe godt i kroppen underveis for å sikre hygge og godt engasjement.